MENÜ

Köszöntöm Önt!

 

Kutasné Bálint Katalin népi iparművész, kéziszövő vagyok. A kéziszövés mesterségét harminc éve folytatom. Minôsített mûveimmel már több kiállításon is találkozhattak az érdeklôdôk, és szerte az országban népművészeti vásárokon is jelen szoktam lenni.

 

 

 

Családi hagyomány nálunk a kézi szövés. Apai nagyapám, Endrődön volt takács. Készített törülközőt, ágyruhát, ruhának valót, gabonás zsákot, rongypokrócot.

 

 

 

Akkoriban az egész család megtanulta a szövőszék beállítását a láncfonál felvetését, a fonál felhúzását, és természetesen a szövést.

Apáról-fiúra szállt a szakma tudása és szeretete. Több fia is űzte ezt a mesterséget. Édesapám is ismerte a takácsmesterséget. Tanította az asszonyokat Endrődön.

 

 

 

Nálunk állandóan állt egy szövőszék a lakásban. Már gyermekkoromban kezdtem megismerni ezt a szép mesterséget. Játék közben, tanulás közben ragadt rám a szövés tudománya. Csodálatos volt látni, hogy abból a mindenféle használt, eldobandó rongyból, milyen szép szőnyegeket készítettek a szüleim. 30 éve kezdtem újból foglalkozni a szövéssel. Édesanyám segített.

 

 

 

 

Alapanyagként rongyot, pamutot, gyapjút használok. Az általam készített rongyszőnyegek ugyanolyan technikával készülnek, mint a 100-120 évvel ezelőttiek. Csak az alapanyag változott. A szövőszékeim is régiek, a család elbeszélései szerint legalább százévesek.

Legjobban, a rongyszőnyegeket szeretem. Magam tervezem, és készítem a termékeimet.

A Népi iparművészeti Tanácsnál zsűriztetek.

A jó minőségű, szín összeállítású szőnyegeimre 1991-ben kaptam meg a népi iparművész címet.

Az ország több népművészeti vásárán árulom a termékeimet. Tetszik a közönségnek, megveszik.

A Mesterségek Ünnepén a kezdetek óta részt veszek. Ez a Budai Várban van, augusztus 20-án.

 

Mesterségek Ünnepe

 

 

Az Iposz számos kiállításán, az Iparművészeti Múzeumban, a Néprajzi Múzeumban, a Mezőgazdasági Múzeumban, Budapesten és vidéken vettem részt. A budatétényi Galériában, a budafoki Szabó Ervin könyvtárban, a nagytétényi Kerámiaparkban is volt kiállításom. A férjemmel is rendeztünk kiállításokat, bemutatókat, sikerrel.

 

 

 

A vásárlók és a család unszolására textilből is szövök tarisznyákat, táskákat. Az Iparművészeti Lektorátusnál zsűriztettem.

 

 

 

A szőtteseim faliszőnyegnek, futószőnyegnek, konyhába, fürdőszobába, előszobába, gyerekszobába, nyaralóba, sőt nyeregtakarónak is használhatóak.

Kellemes hangulatot varázsolnak a lakásba. Legnagyobb előnyük, hogy moshatóak mosógépben is.

Szőnyegeimet elvitték a világ számos országába, Japántól-Ausztráliáig, Finnországtól-Olaszországig.

 

 

Az ARTCHAIKA egyesület tagjaként, nyári táborokban foglalkozom a gyerekekkel.

Iskolákban is tartok kézműves foglalkozásokat. A gyerekek nagyon ügyesek, és örülnek, hogy megismerkedhetnek a népi mesterségekkel.

 

Kerámiapark

 

www.keramiapark.hu

Budapest 1224 Bartók Béla út 136.

Tel: 06 1 3622413

 

Munkáimból ízelítőt talál a Galériákban.

 

45 cm, 65 cm széles rongyszőnyegeket készítek, legfeljebb 4 m hosszúságban.

Kezelés: 40 fokos vízben, semleges mosóporral, mosógépben is moshatóak.

 

 

ELÉRHETŐSÉG:

Kutasné Bálint Katalin

Magyarország

Email: kutasne22@t-online.hu

Telefon: 06 / 20 437 4987

illetve a facebookon is rám találhat

 

Asztali nézet